top of page
מדינת ישראל
משרד החינוך
המינהל הפדגוגי - אגף א' לחינוך ילדים ונוער בסיכון

לימודי תעודה ל"מבוא לתקשורת מקדמת"

למורות, יועצות, מדריכות ומנחות העובדות עם תלמידי אגף שח"ר;

פיתוח מקצועי המסובסד על ידי אגף א' לילדים ונוער בסיכון.

 יום בשבוע אחה"צ, במכללת סמינר הקיבוצים.

לימודי התעודה לאנשי חינוך המלמדים בכיתות שח"ר מקנים להם כלים לרתום את הטכנולוגיות העכשוויות לעבודה חינוכית-חברתית.  

ההכשרה מתבססת על הצלחת תכנית 'תקשורת מקדמת' המתקיימת משנת 2000 בכיתות שח"ר, במרכזי חינוך וביחידות לקידום נוער (ניתן לקרוא כאן מאמר).

מטרות לימודי התעודה:

1. כל אחד/ת מהמשתלמים יוצר סרט אישי על סיפור חייו וחיבורו לעשייתו המקצועית.

צפו בדוגמא לתוצאה של השתלמות כזו:
טוני משה סאסי, מנחה בכירה במחוז ת"א: 

2. יצירת "סיפורי וידיאו" עם אנשי צוות או תלמידים ככלי להתמודדות עם סיטואציות מורכבות. המשתלמים יוצרים 'סיפורי וידאו' בעצמם באמצעות הסמארטפון, מתוך תיאורי מקרה שהם מביאים מהשטח. לומדים להתבונן ו"לפרק" את הסיטואציות לכדי סצנות, על פי מודל התקשורת, במטרה ללמוד על הסיבות להתנהגות הצדדים וליצור אלטרנטיבות נוספות לניהול המקרה ולצלמן. ההתנסות בצילום החלופות והדיון עליהן, מאפשרים לגלות הזדמנויות להתפתחות ודרכי התמודדות נוספות.

3. מתנסים בחוויה כיצד "סט הצילומים" הופך למרחב ייחודי בו מתרחש מפגש למידה בונה אמון בין התלמידים ובינם לבין המנחה לטיפוח "מסוגלות עצמית" של שני הצדדים. 

4. מפתחים עקרונות "העמדה הפנימית" של המנחה העובד עם נוער בסיכון, תוך למידה ואינטגרציה של תיאוריות מתחום הטיפול ועבודה מהשטח.

5. יצירת מערכי שיעור להבניית ידע בדיסציפלינות השונות באמצעות צילומי סרטונים בסמארטפון ושילוב סרטים מוכנים.

 

6. כלי ל"אוריינות מדיה" - צריכה נבונה של המדיה לעבודה חינוכית (פייסבוק, יוטיוב, טלוויזיה...).

צפו בדוגמא נוספת של תוצר:
אורנית לוי ספקטור, רפרנטית ארצית, חברה וקהילה:

תאריכים וימים - תחילת הלימודים 3.1.19; 
שנה א: ימי חמישי מ- 17:00 עד 21:00 (5 ש"א), סה"כ 90 ש"א המתפרסות על 18 שבועות (סיום לימודים 13.6.18).
שנה ב: ימי חמישי מ- 16:00 עד 20:15 
(5 ש"א), סה"כ 90 ש"א המתפרסות על 18 שבועות רצופים.

התכנית מוכרת לגמולים.

למסיימים בהצלחה תינתן תעודה של מכללת סמינר הקיבצים בשיתוף משרד החינוך.
התכנית מסובסדת על ידי משרד החינוך  ב-95% והשתתפות המשתלם היא בסך 1,190 ש"ח בלבד.

למסיימים בהצלחה, תינתן האפשרות להשלים עוד 120 ש"א על מנת לקבל תעודת מנחה מוסמך ל"תקשורת מקדמת". 

*מינימום 20 משתלמים לפתיחת קבוצה.

הצטרפו אלנו!

 התקשרו 03-6888444

או השאירו פרטים והצוות המקצועי שלנו יחזור בהקדם:

פרטייך נקלטו בהצלחה

שם *

דוא"ל *

טלפון *

נושא

ממצאי הרשות למחקר והערכה של סמינר הקיבוצים על התכנית:

"תרומת התכנית להעשרת והעמקת מגעיהם של המשתתפים עם האחר, תוארה בהקשר המקצועי בכלל וכאנשי חינוך בפרט, בעיקר בראייתם את עצמם כדמויות שמסוגלות, עתה, בזכות התכנית, לראות ולשמוע את האחר תוך הענקת מקום אותנטי יותר להווייתו ולצרכיו. ראייה זו ניזונה ממידה רבה יותר של פתיחות, הכלה וסובלנות, ותרמה לקבלת אחריות אישית להעצמתם. כך, עצם המודעות ל 'תדרים' או 'לצבעים' בתפיסת האחר שקודם נעלמו מהספקטרום לדידם, תרמה לחיזוק הרגישות כלפי האחרים בחייהם המקצועיים, וטיפחה את כישוריהם כאנשי חינוך ראויים ו 'נכונים' יותר."

תכירו צוות מנחי ההשתלמות:

ניסים סמדז'ה

מרצה ל'עמדה הפנימית' - מפקח בחסות הנוער, משרד הרווחה. בעל ניסיון       של 30 שנות ותק בהדרכה, טיפול וניהול "הוסטלים" לנוער במצוקה. B.A בעבודה סוציאלית,M.A בייעוץ ארגוני ובוגר "מנדל" למנהיגות חינוכית.

ד"ר רות הרתאן

המלווה האקדמית של התכנית, מרצה לאוריינות המדיה ו'המפגש החינוכי כאירוע תקשורתי'. הייתה שותפה להקמת צוות לימודי תקשורת וחינוך באוניברסיטת בר-אילן. יזמה והובילה את צוות החשיבה לתקשורת וחינוך מיוחד במכון מופ"ת. מחברת הספרים "לשון כחווייה", "בקשר לתקשורת", "סביבות מדברות" ו"אוריינות חזותית בפעולה".

רן ישפה

ראש התכנית ומנחה לתקשורת מקדמת.

מייסד ומנכ"ל ביה"ס לתקשורת מקדמת במכללת סמינר הקיבוצים. מומחה בתחום עשייה קולנועית עם אוכלוסיות מוחלשות. בעל ניסיון רב בהנחיית קבוצות של נוער והכשרת מבוגרים. לאורך השנים עשייתו זיכתה אותו בפרסים רבים, ביניהם פרס זוסמן-ג'וינט 2017 לעידוד המצוינות בקרב ילדים ונוער בפריפריה ופרס רוטשילד לחינוך 2013.

אדווה בולה

מורה למשחק. שחקנית טלוויזיה וקולנוע ('מפלצות קטנות', 'צומת מילר', 'אחת אפס אפס', 'פלפלים צהובים' ועוד), זוכת פרס השחקנית הטובה ביותר לשנת 2017 בפסטיבל הסרטים שנחאי על תפקידה בסרט "הלומים". מחברת הספר "דברים שאני יודעת על ר'" ("הקיבוץ המאוחד"), זוכת קרן רבינוביץ' וגשר לתסריט במסגרת פסטיבל נשים ברחובות.

מיכה לבנה

המרצה ליצירת סרטים, קולנוען ותיק מהתחו הדוקומנטארי. עוסק שנים רבות בצילום, עריכה ובימוי של סרטים דוקומנטריים לערוצים 1, 2, 10. בשנים האחרונות עוסק בהעצמה בעזרת קולנוע דקומנטרי במסגרות שונות של נוער בסיכון ואנשים עם מוגבלויות. מלמד באורנים, מרכז שילוב, בוגר לימודי הנחיית קבוצות ב"תקשורת מקדמת".

האם תכנית 'תקשורת מקדמת' באמת עובדת?

בין השנים 2011-2009 נערך מחקר על התכנית בבית שמש בבית ספר ברנקו וייס האתגרי המיועד לנוער בסיכון. במחקר שבוצע על ידי יחידת ההערכה שבמכון ברנקו וייס בשיתוף הביטוח הלאומי, אגף פיתוח שירותים לילדים ובני נוער בסיכון, שולבו כלים כמותניים ואיכותניים. במסגרת המחקר רואיינו 40 תלמידים משלוש כיתות שונות (י'-י"ב). תוצאות המחקר מעידות על יעילותה של 'תקשורת מקדמת' כתכנית התערבות המשיגה את מטרותיה:

  • טיפוח תחושת מסוגלות עצמית של התלמידים

  • חיזוק היכולת לביצוע תהליכי רפלקציה אישיים

  • צמצום התנהגויות סיכון וחיזוק החוסן האישי

  • פיתוח עבודת צוות ומחוברות חברתית של התלמידים

לאורך השנים זכתה התכנית בפרסים רבים:

bottom of page