top of page
מדינת ישראל
משרד החינוך
אגף א' לחינוך ילדים ונוער בסיכון
  תכנית מס. 1257 

'תקשורת מקדמת' - מסיפור חיים לסיפור וידיאו

תכנית חינוכית-חברתית לטיפוח מסוגלות עצמית באמצעות מצלמת הווידיאו

תכנית 'תקשורת מקדמת' פותחת בפני משתתפיה צוהר לעולם העשייה הקולנועית ככלי חינוכי חווייתי ומעמידה במרכזה למידה המטפחת תהליכי צמיחה והתפתחות דרך יצירה אישית של "סיפורי וידיאו" מתוך עולמם הפנימי של התלמידים. 'תקשורת מקדמת' מציעה הזדמנות לעסוק בחיים שלהם באופן שבו הם עצמם מגלמים אותם ומעצבים אותם בדימויי מסך. תהליך היצירה הקולנועית  של הנוער מלווה על ידי מנחה האמון על  עיבוד החוויה לכלל למידה משמעותית. המנחים והמנחות מוסמכים ממכללת סמינר הקיבוצים, מגיעים אל התלמידים עם כל הציוד הנדרש - לחצו להכרת המנחים. 
התכנית בעלת תיקוף אקדמי בלעדי ממכללת סמינר הקיבוצים, נמצאת בליווי של משרד החינוך ובמאגר התכנית הלאומית ופועלת בהצלחה משנת 2000 בעשרות מוסדות חינוך - ניתן לקרוא כאן מאמר אודות 'תקשורת מקדמת'.

 "אנחנו רואים את החיים שלנו דרך המצלמה בסרטים שאנו יוצרים,  ואז מדברים על הסצנות - למה התנהגנו ככה ואם אנחנו רוצים לשנות ואיך?"

מספר אלרואי, חניך בתכנית

גם אני רוצה תכנית כזו בביה"ס שלי!  יש לי שאלות:

Thanks! Message sent.

שם *

דוא"ל *

טלפון *

נושא

איך זה עובד?

תכנית "תקשורת מקדמת" נוסדה* בשנת 2000 במענה לקשיים ולבעיות שבני נוער ואנשים רבים חווים במסגרות השונות בחייהם, ביניהם: קשיים חברתיים, רגשיים, בעיות תקשורת, חוסר ביטחון וקשיי מסוגלות עצמית. התכנית מאפשרת להתבונן בקשיים אלה ולאפשר ליחיד ולקבוצה לבחון אותם, להתמודד איתם ולחפש להם חלופות אפשריות, וזאת באמצעות המדיום הקולנועי.

שלב 1 

התלמידים מפיקים "סיפורי וידאו" מתוך חייהם. דרך החיים הוויזואליים המוענקים לסיפורי הווידיאו, עולים על פני השטח מכלול של רגשות מוכרים לצד חוויות מודחקות, מאוויים לא ממומשים, דפוסי חשיבה והתנהגות מעכבים. הם משחקים ומצלמים את הסיפורים, ללא טקסטים מוכנים מראש. צפו בסצנה לדוגמא שיצרו:

שלב 2 

במהלך שלבי היצירה המנחה מציע לתלמיד אופני התבוננות שונים על הסיטואציה המצולמת, והוא מלווה את סיפורי הווידיאו בשיח ביקורתי ותומך המאפשר לתלמיד להבין את המקור למהלכי חיים השולטים בחייו, להכיר בכוחות הטמונים בו ולבחור לעצמו חלופות טובות יותר למצבו הנוכחי.

צפו בדיון  לדוגמא על הסצנה הנ"ל:

שלב 3 

'תקשורת מקדמת' מדגישה את ההתמודדות עם הסיטואציה במגוון דרכים ואת יכולתם של בני הנוער לבחור בדרך שתיטיב עימם. דרך כתיבת התסריט, בחינתו ושינויו בהתאם לשיח המתמשך בין הקבוצה למנחה שלה אנו מחזקים
את הערך העצמי והחוסן של הנער. התכנית מכוונת לייצר שינוי ההופך את בני הנוער מאנשים פסיביים בעולמם לאנשים אקטיביים אשר מבינים את כוחם לנתב את חייהם, ללא קשר לרקע משפחתי או לפעולות עבר.

 צפו באלטנטיבה לדוגמא שהם יצרו:

האם התכנית באמת עובדת?

בין השנים 2011-2009 נערך מחקר על התכנית בבית שמש בבית ספר ברנקו וייס האתגרי המיועד לנוער בסיכון. במחקר שבוצע על ידי יחידת ההערכה שבמכון ברנקו וייס בשיתוף הביטוח הלאומי, אגף פיתוח שירותים לילדים ובני נוער בסיכון, שולבו כלים כמותניים ואיכותניים. במסגרת המחקר רואיינו 40 תלמידים משלוש כיתות שונות (י'-י"ב). תוצאות המחקר מעידות על יעילותה של 'תקשורת מקדמת' כתכנית התערבות המשיגה את מטרותיה:

  • טיפוח תחושת מסוגלות עצמית של התלמידים

  • חיזוק היכולת לביצוע תהליכי רפלקציה אישיים

  • צמצום התנהגויות סיכון וחיזוק החוסן האישי

  • פיתוח עבודת צוות ומחוברות חברתית של התלמידים

לאורך השנים זכתה התכנית בפרסים רבים:

הצטרפו לעשרות בתי הספר בארץ שכבר מפעילים את התכנית!

 התקשרו 03-6888444

או השאירו פרטים והצוות המקצועי שלנו יחזור בהקדם:

פרטייך נקלטו בהצלחה

שם *

דוא"ל *

טלפון *

נושא

מורים, תלמידים ומנחים מספרים עלינו: 
bottom of page